6 Ağustos 2016 Cumartesi

Enflasyon Nedir ? Nasıl Oluşur ?

ENFLASYON NEDİR NASIL OLUŞUR ?

Enflasyon genel fiyat düzeyinin sürekli artması anlamına gelir. Enflasyonun oluşması için birden fazla etken vardır. Bunlardan birisi talep enflasyonu diğer maliyet enflasyonudur. Arzın talebi karşılayamaması  nedeniyle fiyatların yükselmesine talep enflasyonu denir.


Maliyet enflasyonu ise imalat sektörün de, maliyetin yükselmesine neden olan ham madde ve işçilik gibi etkenlerin yüksek fiyatta olmasından ortaya çıkan enflasyon çeşididir. Bu etkilenen fiyatlar da aynı şekilde enflasyonun yükselmesini sağlayacaktır.

Enflasyonun yüksek olmasının bir diğer sebebi ise, arzın az olmasının  ve talebin fazla olmasının ve bu talebin git gide artmasından kaynaklanan fiyat artışlarından oluşan yüksek enflasyondur.

Tüm bunların dışın da ise merkez bankası tarafından piyasaya fazla para sürmesinden ve bunun sonucun da paranın bollaşmasından kaynaklanan sebeplerden dolayı fiyatlar ve enflasyon da aynı ölçüde artar. Bunun sebebi ise paranın çok olması sebebiyle paranın değeri düşmekte ve düşen bu değerden dolayı mal alım gücü de aynı oranda azalacağından fiyatlar da artışa sebep olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder