6 Ağustos 2016 Cumartesi

TÜFE & ÜFE NEDİR ? NASIL HESAPLANIR ?

EKONOMİ TERİMİ OLAN TEFE VE ÜFE NEDİR ?


Açılımı üretici fiyat endeksi demek olan ÜFE 4 ana başlıktan oluşmaktadır.
·         İmalat.
·         Madencilik.
·         Enerji.
·         Tarım.


ÜFE NEDİR ?


Bu sektörlerden alınan fiyat endeksleri her ayın 25 ine kadar toplanır ve toplanan bu fiyat endeksleri bir sonraki ayda endeks olarak yayınlanır.
Her ay düzenli olarak hazırlanan üretici fiyat endeksinin hazırlanmasın da imalat sektörünün % 72, tarım sektörünün ise yaklaşık % 22 si oranın da etkisi bulunmaktadır.

Özel ve kamu kuruluşları imalat sanayindeki fiyatların oluşmasında en büyük etkendir. 5 bölgeden toplanan mal ve hizmet bedellerinin endeksleri, Türkiye  istatistik kurumu tarafından her ayın 25’ine kadar toplanır ve İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanır.

TÜFE NEDİR ?



Tüfe, tüketici fiyat endeksi anlamına gelir. Çok geniş kapsamlı harcamalar sonucu ortaya çıkan endekstir. Harcamaların yapıldığı tüm mal ve hizmetlerin oluşturduğu endekstir. Tüfe’de en büyük pay içki, tütün ve gıda harcamalarına aittir.  Devlet istatistik ensititüsü tarafından her ayın 25 ine kadar veriler toplanarak, 25 inden sonraki tarihler de açıklanır. Yıl sonun da her ay boyunca hesaplanan bu endeksler yıllık olarak hesaplanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder